Nezle

Burun, havayı alarak ısıtıp vücuda iletir. Burun içersinde havadaki toz ve mikropları tutan tüycükler bulunur. Nezle hastalığına da genelde burna ve soluk borusuna yerleşmiş olan mikroplar, virüsler sebep olur. Soluk alıp verirken bulaşan virüsler burun mukozasına yerleşir ve ortalama 3 günlük bir kuluçka dönemi başlar.

Nezle Nedenleri Nelerdir?

Burun yerleşen bu virüsler burun tıkanıklığına sebep olur. Akabinde vücut bu virüslere hapşırık ve burun akıntısı olan tepki gösterir. Nezle ile birlikte ateş yükselmesi görülür ve ortalama 1 hafta kendiliğinden geçer.

Nezle, halk arasında grip ile çok sık karıştırılan bir hastalıktır. Halbuki grip hastalığı nezle kadar masum bir hastalık değildir ve ani yüksek ateşle başlar. Grip olunduğu zaman şiddetli kas ağrıları ve titreme nöbetleri yaşanır. Nezle ise daha kolay atlatılan, genelde yatış gerektirmeyen ancak bulaşıcı olan bir hastalıktır.

Nezle, genelde mevsim değişikliklerinde, daha çok sonbahar mevsiminde görülür. Çocuklar daha çabuk nezle olurken, çoğu yetişkinlerde yılda bir iki defa nezle olmaktadırlar. Çocukların bünyeleri daha zayıf olduğu için, yıl içinde 4–5 defa nezle olabilirler.

nezle tedavisi

Nezle Belirtileri

Bebeklerin nezle olmasında dikkat çeken belirtiler arasında yemek yemeği istemeyişleri, beslenmede güçlük çekmeleri, ateş yükselmesi, ağız kuruluğu, halsizlik, huysuzluk sayılabilir.

Yetişkinler nezle belirtileri arasında sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, iştahsızlık dikkat çeker. Nezle olan kişinin sık sık boğaz kaşıntısı yüzünden sıkıntı yaşadığı ve ishal sıkıntısı çektiği bilinir.

Şayet, nezle 10 gün boyunca geçmez ve öksürük, kanlı balgam, düşmeyen yüksek ateş, işitme kaybı görülmeye başlarsa, hemen doktora gidilmeli ve bronşit, zatürree gibi tehlikeli hastalıklara karşı tedbir alınmalıdır.

Nezle Tedavisi

Nezle çok ciddi bir hastalık değildir. Kendi kendine ortalama 1 haftada geçer. Yinede doktora görünmeniz ve nezle şikâyetlerini hafifletmek için ilaç tedavisi almanız faydalı olacaktır. Nezlenin tedavisi için, grip aşısı gibi bir aşı tedavi yöntemi yoktur.

Nezle il görülen yüksek ateşin düşürülmesi soğuk bantlar kullanılabilir, bol bol sıvı gıdalar tüketilmelidir ve bol miktarda C vitamini alınmalıdır. Nezle bulaşıcı bir hastalık olduğu için hastalık sürecince çevrenizdeki kişilerden uzak durmanız gerekir. Yatak istirahatına gerek kalmadan ayakta atlatılabilir. Nezle ile birlikte gelen burun tıkanıklığı çözümü için burun açıcı burun spreyleri kullanılabilir.

Bebekler de görülen nezle hastalığı tedavisi için, ilk önce içtiği süt miktarı artırılır. Sık sık burnunu temizlemek, bebeğin rahat nefes almasını sağlar. Ilık banyo, mukozanın nemli kalmasını sağlayacağında faydalı olacaktır. Bebek 4 aylıktan daha küçük ise ateş yükselmesi halinde ateş düşürücü ilaçlar vermekten kaçınmalı ve hemen doktora götürmelisiniz.

Nezleden Korunmak İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?

Gün içinde bol bol meyve, meyve suyu ve sebze tüketin.
Alkol ve sigarayı bırakın.
Temiz havada kısa süreli egzersizler yaparak, ciğerlerinize temiz hava çekin.
Ellerinizi sık sık yıkayın ve ellerinizi ağzınıza, gözünüze, burnunuza götürmeyin.

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Nefes zorlaşmış ise, ateşiniz çok yükselmiş ve düşmüyor ise, öksürüğünüz balgamlı bir hal almış ise ve 10 gün geçmesine rağmen iyileşmemiş iseniz kesinlikle doktora gitmelisiniz.

BAŞKA BİR KAYNAK:

Akut nazofarenit nezledir. Rhinovirüsler isimli olan virüs çeşidinin sebep olduğu ve de acilen tedavisinin yapılması gerekli olmayan, kendiliğinden de bir hafta ile on gün arasında geçebilen, burunda akıntı yapan, ateşlenme gibi belirtiler göstererek meydana çıkmakta olan enfeksiyon rahatsızlığıdır.

Soğuk Algınlığı Sebepleri

Hava yoluyla solunumla alınmış rhinovirüsler burunun mukozasına tutunmaktadırlar. Bağışıklık sistemimiz müdahaleye geçip virüsün vücuttan atılmasına çalışır.
Virüslerin vücuttan atılmaya çalışılması, hapşırık, burunda akıntı ve de ateşlenme gibi tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Virüs vücuttan atıldıktan sonra bu tepkiler de son bulur.
Toplumumuzda grip ve nezle tabirlerinin eşanlamlı gibi kullanılır. Fakat bu iki rahatsızlık birbirinden farklıdır. Nezle virüs yoluyla ortaya çıkan bir tür rahatsızlıktır ve de ağır seyretmemektedir. Gripse birden başlayıp ve de sıkça yükselen ateşin görüldüğü bir rahatsızlıktır. Salgı şeklinde görülüp, yatak döşek yatırır. Nezlede ya da gripte antibiyotik kullanımına gerek olmaz.
Doktorunuz bu hastalıklarda vücuda güç kazandıracak olan vitaminler ile mineralle beraber, vücuttaki savunma mekanizmasında ki meydana gelmiş zayıflığa karşılık olarak, savunmayı sağlayacak antibiyotik önerebilir.
Nezlenin tedavisi güzel yapılmazsa orta kulakta iltihaplanma, sinüzit ya da bronşit meydana gelebilir.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

1. İlk başta boğazlarda gıdıklanma hissi ile sıklıkla hapşırmak
2. Burunda tıkanma, burunda akıntı
3. Kuru öksürük. Özellikle öksürüğün gece yatınca artması görülür.
4. Çok yükselmeyen ateşlenmeler. İlk günlerde biraz yüksek olur.
5. İştah kaybı
6. Bağırsakların biraz yumuşaması
7. Huzursuz olma

Soğuk Algınlığı Tedavisi

1. Bolca sıvı gıdalar alınmalıdır.
2. Rahatsızlığı bulaştırmamak amacıyla diğer insanlardan uzak durulmalı.
3. Çok sıkı giyinilmemelidir.
4. Sigara içilmemeli ve içilen ortamdan uzak durulmalıdır.
5. Burundaki tıkanmayı giderebilmek amacıyla burunu açan spreyleri kullanmalıdır.
6. Ağrı kesici ve de ateş var ise ateşi düşüren haplar kullanılmalıdır.

Aşağıdaki Durumlarda Doktora Gidiniz
Aşağıda belirtilenlerden herhangi birisi görülüyorsa zaman geçirmeden doktorunuza başvurmalısınız.
1. Ateş 38.5 geçiyorsa
2. Nefeste daramla var ise
3. Balgam yeşil ya da sarı renkliyse
4. Nezleniz 14 günden uzun sürdüyse

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. gulten dedi ki:

    yazınız için teşekkür ediyorum.Bende bahar alerjisi gibi başlayan

    (daha önce allerjim yoktu)birkkaç gün içinde ani üşüme ve terleme ile yüksek ateş ve de yemek yiyemeyecek kadar yüz kas ve kemiklerimde ağrı başladı.ayrıca vazafagual senkopta var ve nabız 100 e dayanıyor.kbb uzmanına gittiğiimde ise 2 hap verdi gönderdi.sizce ağır seyreden gruptamıyım?

  2. ece dedi ki:

    bas agrısı burun akıntısı öksürük göz akıntısıhapsırık var
    bide ben toza karsı alerjim var alerjimin yan etkileride yuzum sisiyo hani birinin dudagına botox yaptırırlar ya onun gibi sisiyo bunu 12 yasımda oldum oturuyordum televizyon izliyodum karanlıkta sonra ısıkları actım babam faretti gözüm alt tarafları baya sismisti babam uyu dedi bende uyudum saabah kaltıgımda dudagım bir bolon gibi sismisti hastaneye gittik serum verdiler sonra dudagımın ve gözümün sisligi yavas yavas gecti sonra alerji testi yapıldım toza karsı alerjim varmıs bide ben ders calısıyodum burnumdan cok fazla kan geldi ve doktora gittik hiç bisenin olmadıgını soyledi ve ayrıca aslım hastasıyım yani hastalıklar bitmiyo ben simdi 15 yasındayımmmmm

  3. tuna dedi ki:

    Yazılanları çok faydalı buldum. Benim sorunum. Bir türlü geçmek bilmeyen grip. Alerjik bünyeye sahibim. 15-20 gündür halsizlik, bazen baş ağrısı, sürekli terleme, hapşırma (her şey beni hapşırtabilir) Bazen mide bulantısı. 1 ay aralıklarla akciğer rontgenim çekildi. Herhangi bir şey yok.Peki ben neden iyi olamıyorum acaba ? Cevap verirseniz memnun olurum. Teşekkürler.

  4. mehmet dedi ki:

    hocam merhaba. benim de burun akıntısı sorunum var. genel olarak burun akıntısı yaşıyorum. burnumu sürekli silmekten burnum tahriş oluyor. sanırım alerjik rinit. tedavi için ne yapmalıyım. fototerapi denilen yeni bir yöntem duydum, bu yöntem benim için güvenli ve tedavi edici bir yöntem midir?

  5. ferdi dedi ki:

    merhaba hocam.. benim sorunum soğuk alğınlığının belirtilerini taşıyorum ama baş ağrısı 1 hafta olmasına rağmen hala geçmedi bu acaba sünizit yada migren tarzı bir hastalığın başlangıcı olabilirmi merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim ..sevgilerimle..